29 lipca 2020
Wstępna obróbka produktów ma elementarne znaczenie.
Mięso marynujemy zwykle od 12 do 24 godzin.
Proporcje składników zależą od ilości mięsa oraz osobistych preferencji.
Oprócz przypraw warto dodać jogurt naturalny.
Poniżej przedstawiamy kilka propozycji marynaty:
- przecier pomidorowy, cebula, sól, pieprz
- woda mineralna, cebula, sól, pieprz, kolendra
- olej roślinny, sok z cytryny, cebula, suszone zioła, pieprz
- wytrawne białe wino, cebula, sól, pieprz
- posiekany czosnek, cebula, sól, czarny i czerwony pieprz
- olej roślinny, ocet owocowy, cebula, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz
- papryka, kolendra, kminek, bazylia, imbir, cynamon, czerwony i czarny pieprz, gałka muszkatołowa, liść laurowy, plasterki cytryny, oliwa z oliwek, sól