8 lipca 2020
Składniki:
• 250 g. mąki pszennej
• 20 g. świeżych drożdży
• 1 jajko
• 25 ml ciepłego mleka
• 2 łyżki jogurtu naturalnego
• 1 łyżka oleju
• 1 łyżeczka cukru
• 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Do przesianej mąki dodajemy cukier, drożdże i ciepłe mleko. Odstawiamy na 10 minut. Do powstałej masy dodajemy resztę składników i rozrabiamy tak długo, aż powstanie nam elastyczna masa (w razie potrzeby dodać wodę lub mąkę). Zostawiamy do wyrośnięcia na czas 1 godziny. Następnie rozwałkowujemy ciasto i tworzymy mniejsze placki o średnicy maksymalnie 20 cm i smarujemy wodą z jednej strony, aby dobrze przykleiły się do ścian tandyra. Gotowy chlebek zwiększa swoją objętość i odrywa się od powierzchni pieca.